カテゴリー: 
開始価格: 
¥350,000
上昇単位: 
¥1,000
1553132040
入札数 : 

刀:白鞘入り、陸軍軍刀拵え付き

銘:山田真義

当社では刀工の出来によって最上作、上々作、上作、普通作を記載しております。
本作の出来は山田真義としては上々作にランクされる作品です。
研磨済み
はばき:軍刀はばき
刃長:65.4センチ
反り:1.3センチ
目釘穴:1個
元幅:3.13センチ
先幅:2.25センチ
重ね:0.62センチ
時代:昭和 戦時中
体配:身幅が広く重ねをやや薄くして平肉を落として
切れ味を重要視して制作された刀。
地鉄:小板目肌良く詰んで綺麗な澄んだ地金となる。
鎬地:細かな綺麗な柾目肌で鎬地を覆って地と鎬地を意識的に変えている。
刃紋:錵出来丸みを帯びた互の目乱れに
足が良く入り刃中に金筋が長く働く。帽子:丸く返る。
刀身重量:725グラム

特徴:真義は加藤一太郎と称し、目黒に居住し
元陸軍受命刀匠で腕が良く陸軍軍刀技術奨励会会長賞を獲得する。
大東亜戦末期の刀匠序列の鍛練の部では序列41位となっており
試断の部では会長賞1位を取得しております。

拵:陸軍軍刀拵え

葵美術より一言:戦後は遠くなりましたが、当時の切れ味を重視して
制作した日本刀を顧みてみるのも興味があることですね。
かなり好評価さらたものの戦争に破れに本当は不要な長物として見なされ
やがては総て忘れ去られようとしてしている現在昭和刀を是非見直して見よ うと思います。
本作は身幅が広く重ねやや薄めに平肉を落として切れ味を重要視して
制作された作品で刃中に長い金筋が入る等で記の良さを見て取れます。
特に鎬地と平地に変化を持たせたのは切れ味を良くする工夫に長けていたと考えられます。

刀匠:山田 真義より一言:私は戦時中に刀剣の制作を行っておりました。
当時は需要が多かったため数多くの刀匠が刀剣の制作に励んでおりました。
私は切れ味を最重要視しまして身幅を広くし、重ねを薄く平肉を落とし
更に平地と鎬地に差をつけ細かな柾目にしました。
目標は当時でも評判のあった新々刀の周防国青龍軒盛俊先生を目標に頑張り
茎も長めに軍人さんが手持ちの良さを考えて制作しました。
切れ味(試断)の部で会長賞1位を獲得したのは私にとって誇りでございます。
当時一生懸命制作した私の刀が愛刀家の方に愛蔵されます事を願っております。

葵美術評価鑑定書:全身押し形

Katana in Shirasaya with Army Gunto Koshirae.

Signature : Yamada Saneyoshi

(We divide 4 sections for each sword as Saijyo saku, Jyojyo saku Jyo saku and regular saku)
This sword belongs to Jyo Jyo saki ranking.
The blade was polished.
Habaki :Army gunto originaal habaki.
Blade length : 65.4 cm or 25.75 inches. 
Sori :1.3cm or  0.51 inches. 
Mekugi : 1
Width at the hamachi : 3.12cm or 1.23 inches. 
Width at the Kissaki : 2.25 cm or  0.88 inches. 
Kasane : 0.62 cm or 0.244 inches.
Era : World war two.
Shape : The blade is wide and thin with suitable sori and longer kissaki.
Jigane :Koitame had well grained with jinie attach nice clean texture.
Shinogi ji: small massage hada well grained.
Hamon :From the hamachi area to Kissaki area, 
niedeki round style gunome midare and inside 
of the blade some Kinsuji work.
Boshi is round shape.
Weight of the blade:725 grams.

Special featureSwod name :Saneyoshi was called Kato Ichitaro 
and libido in Tokyo Meguro.  He was army ordered sword maker 
and got the prize Army sword Technical foundation chairman prize
and also he got cutting test ranking chairman prize the top ranking.

Koshirae : army Gunto mounting.

From Aoi Art:After the world war was passed more than 70 years. 
At that period many Japanese swords were produced in order to 
fill the demanding.  After the war end, 
These swords were treated as rubbish and destroyed 
and also these sword makers were lost their job until  
recovering to permission making swords.
We should think Syowa blades by looking cold, hard eyes.
This sword is 725 grams and wide also thin with small sori 
and long nakago which maenad very cut well sword.
I'd like to ask about the sword to maker Yamada Saneyoshi san 
who lived in heaven. 

Swodsmith Yamada Saneo: I was making Japanese sword 
before the war time. At that time demanding Japanese 
swords are many because of army or navy officer's need. 
I was tried to make very sharp cut well sword so
The blade is wide and thin and also thinner hiraji(meat) and thinking 
also Shinogi ji. I think Shinogiji was made small massage had 
and Hiraji was plain well grain jihada.  Nakago must be long size,  
I adore shin-shin to sword maker Seiryuken Maritoshi 
who's sword was high reputation cut well sword.  
I tried to make his style sword and studied a lot and  
then succeeded to make a sword as sama as his sword.
My sword got the prize of the most cut well sword #1 
at the contest of Tosyu Jyretsu contest the part 
of shidan(cutting test ranking) 
I felt skip for joy and proud.  If possible please keep 
the sword in good condition for a long period as your treasure of friend.

Back ground of age: World war 2.

Aoi Art estimation  paper  : whole Oshigata.